Adobe captivate

Kategória: Tartalomfejlesztés Közzétéve: 2020. április 14. kedd Írta: Koharek András

Az Adobe cég terméke, egy olyan e-learning fejlesztőeszköz, amivel lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk az interaktív e-learning tartalmak készítése során. A Captivate-tel a legújabb trendeknek megfelelő reszponzív és VR tartalmak is létrehozhatók.

Design

Nagy segítség az időzítésben az idővonal (timeline) alapú szerkesztés. Az egyes diák háttereit a prezentációkészítés során megszokott master slide-okon szerkeszthetjük, így a design elemeket nem kell egyesével minden slide-on elhelyezni. A design kialakításánál beépített sablonokból is választhatunk a sablonkönyvtárból. Az e-learning tananyagban szereplő szövegek stílusa elmenthető, ami a későbbi módosítások elvégzését egyszerűsíti. Például, ha a címsorok színét feketével írtuk, de szerkesztés közben észrevesszük, hogy más szín jobban illeszkedne a tananyaghoz, akkor nem kell minden egyes dián elvégezni a módosítást, csupán a stílus beállításait kell módosítani, és rákattintani az „alkalmazás mindegyikre” gombra.


Interakciók

A programban a Click box objektumot használjuk az interakciók létrehozásához. Ráhelyezhető képekre, szövegekre és beállítható, hogy kattintás után mi történjen.
A játékosítást, pontgyűjtést, elágazásokat, változó tartalmakat támogató változókat használhatunk, vannak beépített és egyedi változók is. Szkripteket is írhatunk az interaktív tartalmak létrehozásához.
Szoftverdemó készítésére alkalmas, többféle mód közül választhatunk (videó szimuláció és szoftver demó a két fő lehetőség) és ezeken belül is nagyon sokféle a beállítás az interaktivitás szintje szerint. A Captivate-ben készített szoftverbemutatóval az oktatandó rendszerrel kinézetre teljesen megegyező felületen sajátíthatják el a tanulók a szükséges ismereteket.
Tesztek létrehozásánál lehetőségünk van tesztbankból random teszt létrehozására sokféle kérdéstípussal.


Ppt import

A programba közvetlenül importálhatunk elkészített Ms Power Point prezentációt.


Hangszerkesztés

Hangot tudunk hozzáadni az oldalakhoz és külön audió elemként is be tudjuk szúrni. A program a hangfile hosszúságához igazítja a timeline hosszúságát. 1 hangfilehoz több slide is tartozhat.

 

Találatok: 1594