Lectora

Kategória: Tartalomfejlesztés Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

 

Díjnyertes e-learning tartalomfejlesztő eszköz csomag, amely segítségével elágazásokat, gazdag interaktivitást tartalmazó e-learning megoldások készíthetők.

A Lectora program egy teljesértékű e-learning tartalomfejlesztő eszköz. Használata feltételezi, hogy a használója ismeri az e-learning fogalmát és az e-learning tananyagokban használt leíró, interaktív és tesztelő funkciókat. Az alábbiakban megadjuk, hogy a Lectora miben tud többet, mint a Snap! (és általában a rapid e-learning eszközök):

  • Változók kezelése: a Lectora-ban változókat tudunk meghatározni, amelyekhez kézzel vagy automatikusan értékeket tudunk rendelni (kézzel: beviteli mező; automatikusan: teszt eredmény). A változók értéke alapján pedig eltérő működést tudunk meghatározni a tananyagban. Ez az eltérés lehet egy kép láthatósága vagy láthatatlansága, de lehet akár a következő lejátszott oldal is (teszt eredmény alapján más útvonalon halad a tanuló, illetve megismételtet modulokat a modul elégtelen teszt esetén).
  • Fejezetek kezelése: az oktatni kívánt tartalmat az oktatási modulon belül tudjuk fejezetekre bontani, az egyes fejezetek közötti átmenetet pedig az előző fejezetek megtekintéséhez vagy teszt eredményhez kötni.

 

  • Tartalomjegyzék: a modulba akár az egyes oldalak szintjére lebontott tartalomjegyzék szúrható be, amelynek segítségével a tanulók ismétlés esetén könnyebben eligazodnak a modulban.
  • Gazdag médiatár: a Lectora-val együtt érkezik egy gazdag médiatár, amelyben alakzatok, fényképek és hangok találhatók.
  • Oklevél: a Lectora-ban készült oktatási modulból a tanuló saját magának is ki tudja nyomtatni oklevelét, amelyen az elvégzett modul minden fontos adata megtalálható.
  • Akciók: a Lectora-ban a gombokhoz illetve a kattintásokhoz számos akció rendelhető, túl a következő oldal betöltésén. Ilyen akció lehet például a kép kicsinyítése, oldal nyomtatása, változó értékének beállítása, stb. E funkciók célja az interaktív, szórakoztató, mozgalmas tananyagok készítése.
  • Kérdések fejlett használata: azon túl, hogy a kérdések kérdésbankba szervezhetőek a Lectora alkalmas a kérdések importálására is, így a kérdések szerkesztésébe nem csak az e-learning szakértők vonhatók be. A Lectorában számos animált kérdés típus szolgálja a tudás illetve a megértés mérését a hagyományos „igaz/hamis” vagy „melyik a helyes válasz” típusú kérdéseken túl. A teszteken elért eredmény természetesen minden esetben továbbításra kerül az oktatásmenedzsment rendszer felé.

 

  • Fordítások: a Lectorából könnyedén exportálhatjuk tananyagaink szövegét, hogy aztán azt Microsoft Wordben lefordíthassuk egy másik nyelvre. Az új szövegfile importálása után az eredetivel teljesen megegyező működésű idegen nyelvű modult kapunk, anélkül, hogy azt újra el kellett volna végeznünk (ez a megoldás egyébként a készülő tananyagok lektorálásában is segítséget nyújt).

Fejlesztő eszközökről szóló oktatásainkat itt tekintheti meg!

Találatok: 9915