BEI - Interjútechnika e-learning

Kategória: Tartalomfejlesztés
Közzétéve: 2020. máj. 26. kedd
Írta: Koharek András

„A jövőbeli teljesítmény legjobb előrejelzői a múltbeli cselekedetek.”

A Behavioural Event Interview (BEI) egy hatékony és megbízható technika a jelöltek munkahelyi teljesítményének előrejelzésére. Alapja az általános érvényű igazság, mely szerint a teljesítményre leginkább a múltbeli cselekedetekből következtethetünk. Lényege, hogy viselkedéses elemek segítségével próbálunk következtetni a jelölt kompetenciára.

A kompetenciák olyan mélyen gyökerező tulajdonságok és képességek, melyek meghatározzák a személy sikerességét egy bizonyos feladatkörben. Jelenlétüket leginkább a hozzájuk kapcsolható viselkedésekből tudjuk megállapítani, így a BEI ezek azonosításához nyújt segítséget.

A módszertan az úgy nevezett STAR kérdezéstechnika helyes és magabiztos használatán alapszik.

Situation: Mi volt a konkrét helyzet, amivel szemben állt?

Task: Mi volt a feladat, vagy elvárás?

Action: Mit tett a jelölt pontosan?

Result: Mi volt ennek az eredménye?

Tematika:

  • Az interjú megtervezése: Az interjú előkészítése és megtervezése kihagyhatatlan lépése a folyamatnak. A résztvevők megtanulják elvárásaikat konkretizálni, kompetenciákba önteni, majd viselkedésekhez kötni.
  • A viselkedéses stratégia elsajátítása: a tréning során a résztvevők elsajátítják a STAR technikát és gondolkodásmódot, illetve megtanulnak viselkedéses kérdéseket megfogalmazni kompetenciáikhoz.
  • Értékelés folyamata: A kérdések megtervezésén túl a résztvevők elsajátítják az interjúk értékelésének folyamatát és módszereit.
  • Gyakorlati tippek: a tréner gyakorlati tanácsokkal segíti a résztvevőket felkészülni az interjúkra, és elkerülni a váratlan helyzeteket, vagy a kevésbé hatékony kérdéseket.


Tananyagunk ezen módszertan alapján kilenc modulon keresztül mutat be technikákat, módszereket, melyek segíthetnek hatékonyabbá tenni az interjú menetét annak érdekében, hogy a végén a legmegfelelőbb jelölt kerüljön pozícióba.

Felkeltettük érdeklődésedet? Keress bennünket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

Storyline

Kategória: Tartalomfejlesztés
Közzétéve: 2020. április 14. kedd
Írta: Koharek András


Felhasználóbarát e-learning tartalomfejlesztő eszköz csomag, mellyel kreatív, interaktív és esztétikailag is magas szintű tananyagok készíthetők. Kezelőfelületét könnyű megszokni, a Stroyline alkalmas interaktív oldalakat, tesztek, elágazások, szofverdemók létrehozására, egyszerűen importálhatunk Power Point anyagokat, vagy készíthetünk fordításokat.

 

 

 

 

Design

A Master Slide-ok használata megkönnyíti az egységes oldalak kialakítását, és az alapelemek megváltoztatását, lecserélését is nagyon leegyszerűsíti. Beépített sablon témákat is felhasználhatunk a design kialakításánál. Beszúrhatunk képeket, beépített alakzatokat, karaktereket, csúszkákat, tárcsákat, szövegdobozokat, szövegbuborékokat, gombokat, melyeket tetszés szerint formázhatunk, animálhatunk, beállíthatunk hozzájuk többféle state-et, melyeknek különböző helyzetekben vehetjük hasznát (például kattintásra megváltozik az alakzat színe, mérete, megjelenik rajta egy pipa stb).
Nagyon hasznos az alkalmazás Player funkciója, mellyel a tananyag általános megjelenítését szabhatjuk személyre: itt állíthatjuk be többek között, hogy látszódjon-e a tartalomjegyzék, a tananyag címe, megjelenjen-e logó, szómagyarázat, forrásjegyzék, hangerőszabályozó, vagy hogy milyen színű legyen a keret, amiben az anyag megjelenik. Az Előző/Következő gombokat is rátehetjük erre a keretre, így nem kell az egyes oldalakra ráhelyezni őket.


Idővonal

Egy dinamikus oldal felépítését nagyon megkönnyíti a Storyline-ba beépített idővonal, amely vizuálisan is megjeleníti számunkra, hogy az oldalon elhelyezett objektumok milyen időzítéssel jelennek meg az oldal lejátszásakor.

 

Interaktivitás

A Storyline-ban triggerek segítségével állíthatjuk be, hogy adott oldaltevékenység milyen változást idézzen elő (például: ha a piros gombra kattint, beúszik a szöveg). Összetettebb anyagok létrehozását változók segítik.


Rétegek

Egyik kedvenc funkciónk a Storyline-ban, hogy az egyes oldalakon rétegeket lehet létrehozni – aki dolgozott már Photoshop-pal, az tudja, hogy ez mennyire hasznos lehetőség, sokkal átláthatóbbá válik ezáltal az oldalak szerkesztése. A rétegek megjelenése/eltűnése a triggerekkel szabályozható.


Kérdések, tesztek

A Storyline-ban sokféle kérdéstípus létrehozható, a teljesség igénye nélkül: igaz/hamis, feleletválasztós, drag&drop, párosítós, sorba rendezős. Ezeken túl kérdésbankból is képes a kérdéseket beszúrni.

 

Módszertan

Kategória: Tartalomfejlesztés
Közzétéve: 2013. máj. 03. péntek
Írta: Koharek András

 

Az e-learning tananyagokat interaktivitási szintjük szerint az alábbi típusokba soroljuk:

Szöveges, prezentációs vagy videó fájlok

A módszer előnye, hogy különösebb adminisztráció nélkül képes nagyszámú felhasználó számára hozzáférhetővé tenni az átadandó tudást. A módszer hátránya, hogy erősen limitált az elvégzés kontrollja (ki nyitotta meg) és a megértés vizsgálata (számonkérés lehetősége).


Interaktivitás nélküli, SCORM szabványos tananyag

Ilyenek lehetnek például a prezentáció jellegű, „lapozgatós” tananyagok. A módszer előnye, hogy egyszerűsített adminisztrációval nagyszámú felhasználó számára tesz elérhetővé oktatóanyagokat, úgy, hogy a tananyagok eléréséről riportok is készíthetők. Hátránya, hogy a hallgató számára a tanulás élménye még mindig korlátozott, a tanulás lineárisan, monoton halad előre.


Interaktív tananyagok

Az interaktív tananyagok használatának előnye, hogy az oktatási folyamat nem lineáris, a hallgató folyamatosan „aktív” résztvevője a tanulási folyamatnak. Az interakciók használata lehetővé teszi az átadott tudás megértésének folyamatos mérését, és ezen keresztül segíti a tanárt az oktatási anyag jobbá tételében.

 

Kíváncsi, hogy miért az interaktív tananyagokat részesítjük előnyben? Nézze meg demo anyagainkat itt: demo

Adobe captivate

Kategória: Tartalomfejlesztés
Közzétéve: 2020. április 14. kedd
Írta: Koharek András

Az Adobe cég terméke, egy olyan e-learning fejlesztőeszköz, amivel lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk az interaktív e-learning tartalmak készítése során. A Captivate-tel a legújabb trendeknek megfelelő reszponzív és VR tartalmak is létrehozhatók.

Design

Nagy segítség az időzítésben az idővonal (timeline) alapú szerkesztés. Az egyes diák háttereit a prezentációkészítés során megszokott master slide-okon szerkeszthetjük, így a design elemeket nem kell egyesével minden slide-on elhelyezni. A design kialakításánál beépített sablonokból is választhatunk a sablonkönyvtárból. Az e-learning tananyagban szereplő szövegek stílusa elmenthető, ami a későbbi módosítások elvégzését egyszerűsíti. Például, ha a címsorok színét feketével írtuk, de szerkesztés közben észrevesszük, hogy más szín jobban illeszkedne a tananyaghoz, akkor nem kell minden egyes dián elvégezni a módosítást, csupán a stílus beállításait kell módosítani, és rákattintani az „alkalmazás mindegyikre” gombra.


Interakciók

A programban a Click box objektumot használjuk az interakciók létrehozásához. Ráhelyezhető képekre, szövegekre és beállítható, hogy kattintás után mi történjen.
A játékosítást, pontgyűjtést, elágazásokat, változó tartalmakat támogató változókat használhatunk, vannak beépített és egyedi változók is. Szkripteket is írhatunk az interaktív tartalmak létrehozásához.
Szoftverdemó készítésére alkalmas, többféle mód közül választhatunk (videó szimuláció és szoftver demó a két fő lehetőség) és ezeken belül is nagyon sokféle a beállítás az interaktivitás szintje szerint. A Captivate-ben készített szoftverbemutatóval az oktatandó rendszerrel kinézetre teljesen megegyező felületen sajátíthatják el a tanulók a szükséges ismereteket.
Tesztek létrehozásánál lehetőségünk van tesztbankból random teszt létrehozására sokféle kérdéstípussal.


Ppt import

A programba közvetlenül importálhatunk elkészített Ms Power Point prezentációt.


Hangszerkesztés

Hangot tudunk hozzáadni az oldalakhoz és külön audió elemként is be tudjuk szúrni. A program a hangfile hosszúságához igazítja a timeline hosszúságát. 1 hangfilehoz több slide is tartozhat.

 

Tananyag bemutatók

Kategória: Tartalomfejlesztés
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

 

Weboldalunkon elhelyeztünk egy olyan, tananyag fejlesztő eszközzel készített demo állományt, amely ízelítőt ad az általunk fejlesztett e-learning tananyagok tulajdonságaiból. A demo állományt a képre kattintva tudja megtekinteni.