Az e-learning fő összetevői

Kategória: E-learning
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

Egy e-learning megoldás az alábbiakból áll

Intelligens keretrendszer

Az intelligens keretrendszer segít abban, hogy a tanulók könnyedén hozzáférjenek az e-learning tananyaghoz. Ennek segítségével a diákok saját időbeosztásuknak megfelelően, bárhonnan elérhetik a kívánt kurzust.

A keretrendszer mindemellett leegyszerűsíti a képzések adminisztrációját, helyettesíti a tantermeket, használatával a póttanfolyamokat is egyszerűen oldhatjuk meg.

Interaktív tananyag

Tananyagainkat minden esetben látványos és hasznos elemekkel töltjük fel, melyek hozzájárulnak a könnyebb megértéshez, megtanuláshoz. Az interaktív elemek révén az olvasott anyag kiegészül egy, a figyelmet és gondolkodást serkentő multimédiás mankóval.

Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tanulás ne csak olvasásból álljon, hanem élményt is adjon, ezzel járulva a megszerzett információk könnyebb feldolgozásához.

Flexibilis számonkérés

A keretrendszer a tanulás mellett abban is segít, hogy a már elsajátított tananyagokat rugalmasan, megbízhatóan kérdezzük vissza a tanulóktól. Ezek a számonkérések időzíthetőek, azaz akár közvetlenül a tananyag elvégzése után, vagy akár hónapokkal későbbre is beállíthatóak. A keretrendszer gondoskodik arról is, hogy egyes esetekben bizonyos tananyagok csak a megelőző vizsga sikeres elvégzése után legyenek elérhetőek.

Naprakész nyilvántartások

Az ARTudásmenedzsment szakmai támogatásával megvalósított e-learning rendszerek bevezetésével a képzések és oktatások teljes adminisztrációja elektronikussá tehető (e-learning képzések, szakmai oktatások, nyelvtanfolyamok).

Az elektronikus nyilvántartás segítségével pedig minden képzéstípus, illetve munkavállaló esetében naprakésszé és azonnal elérhetővé válnak a testreszabott riportok.

 

Általános e-learning tanácsadás

Kategória: E-learning
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

Általános e-learning tanácsadás

Ahhoz, hogy egy szervezet a saját igényeinek megfelelő képzési rendszert építhessen fel, gondosan meg kell vizsgálni, hogy milyen igények, követelmények merülnek fel a szervezetben, illetve a külvilág felől a munkatársak képzésével kapcsolatban. Ebben a folyamatban tudnak szakértőink segíteni, hogy közös munkával megértsük, mely területeken, milyen képzési módszerek alkalmazhatóak a leghatékonyabban, melyik technikai megoldás a legcélszerűbb.

Munkatársaink segítséget nyújtanak az e-learninggel kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésében és a döntés eredményének végrehajtásában. Tapasztalataink felhasználásával elkészíthető a hagyományos és e-learning kurzusok azon keveréke, amely maximális hatékonyságot biztosít a képzési és fejlesztési területen.

 

 

Bevezetés lépései

Kategória: E-learning
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

Az e-learning bevezetésének lépései

Az e-learning bevezetése minden esetben egy kétlépcsős folyamat:

 

1. szükség van egy e-learning rendszerre vagy más néven keretrendszerre

2. szükség van olyan e-learning tartalmakra, amelyek feltöltésre kerülnek a keretrendszerbe, hogy a tanulók hozzáférjenek

 

A keretrendszer bevezetése klasszikus alkalmazás bevezetési vagy fejlesztési projekt, így ennek lépései:

 • igényfelmérés, specifikáció
 • szükséges fejlesztések, módosítások elvégzése
 • rendszer paraméterezés, tesztelés
 • éles indítás
 • támogatási időszak

A bevezetési projekt hossza az igények komplexitásától és az integráció szintjétől függően néhány héttől több hónapig is tarthat.

Az e-learning tartalmak készülhetnek belső erőforrásból (ehhez kapcsolódó képzéseink leírása itt található), vagy az ARTudásmenedzsment is képes ezeket elkészíteni.

Felhasználási területek

Kategória: E-learning
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

Az e-learning felhasználásának területei

Az e-learning megoldások az alábbi területeken használhatóak a legnagyobb hatékonysággal:

 • Ismétlődő képzések
 • Informatikai rendszerek és üzleti folyamatok oktatása
 • Felmérések, kutatások, vizsgák megvalósítása
 • Soft skills képzések

Ismétlődő képzés

Ismétlődő képzés alatt értünk minden olyan képzést, amely minden egyes munkavállalót érint az adott munkahelyen és legalább egy alkalommal el kell végeznie. Az ilyen nagy létszámú oktatások esetén az e-learning alkalmazása emeli az oktatás hatékonyságát és csökkenti a költségeket.

Tipikusan az alábbi témák tartoznak ide:

 • tűz- és munkavédelem
 • minőségpolitika
 • nyelvtanfolyamok
 • termékismertetők
 • piaci ismeretek

Az informatikai rendszerek és a teljes folyamat oktatása

Az informatikai rendszerek oktatása során az e-learning nem kizárólag az adott informatikai rendszer működésének bemutatására alkalmas, de képes a rendszer működését szimulálni is, így a tanulók a rendszerek használatát is képesek elsajátítani. Az általunk készített e-learning megoldások soha sem korlátozódnak az informatikai megoldásra, helyette minden esetben a teljes üzleti folyamat kerül oktatásra, amelynek egy része a támogató informatikai rendszer. Hisszük, hogy ezzel a komplex megközelítéssel olyan magasabb szintű oktatási anyagokat készítünk, amelyek megértése és a gyakorlatban történő alkalmazhatósága nagyobb a hagyományos oktatási módszertan szerint bonyolított oktatásoknál.

Felmérések, kutatások, vizsgák

Az e-learning keretrendszerek alkalmasak különböző témakörökben felmérések, kutatások lebonyolítására is, legyen az egy nyelvi felmérés, munkavállalói elégedettségmérés vagy egy vizsga a vállalkozás termékeivel kapcsolatban. Az egységes rendszerben történő lebonyolítás előnye, hogy az adatok tetszés szerinti csoportosításban azonnal, elektronikus formában elérhetők.

 

Soft Skills

Számos jó példa létezik soft skill tartalmak e-learningben történő megvalósítására:

 • interjú technika
 • teljesítmény értékelési rendszer oktatás
 • személyes hatékonyság
 • home office

Hogyan működik?

Kategória: E-learning
Közzétéve: 2013. máj. 02. csütörtök
Írta: ARTudásmenedzsment e-learning megoldások

Hogyan működik? 

Az e-learning megoldás legfontosabb eleme a tartalom, azaz a konkrét tudásanyag.

A rendelkezésre álló tudásbázisból az e-learning fejlesztők (vagy a felhasználó speciálisan kiképzett munkatársai) az alábbi építőkockák használatával készítik el az elektronikus tananyagot:

 • Az intelligens szövegek intelligenciáját a linkek adják. A linkek állhatnak szavakon (és követésükkel a szó magyarázata, vagy a szóhoz kapcsolódó szövegrészlet töltődik be), vezérelhetjük vele az olvasó programot (fel, le, témakör elejére, vissza a tartalomjegyzékhez), de egyes esetekben a szöveg átformázását is irányíthatjuk velük (kisebb-nagyobb betű, nyomtatási kép, e-mail-ben történő küldés). Az intelligens szövegeket a beléjük ágyazott linkek különböztetik meg az egyszerű olvasókönyvtől.
 • Az animációkat a különböző leíró jellegű modulokban a modul tárgyának szemléletesebbé tételére, folyamatok bemutatására vagy egyszerűen csak a leírtak vizualizálására használjuk.
 • Audió és videó részletek illetve bejátszások segítségével egy-egy speciális bemutató vagy kísérlet ágyazható be a tananyagba, vagy a tananyag készítője „élőszóval" köszöntheti a résztvevőket, így a tananyag nem csak látható, hanem hallhatóvá is válhat. 
 • Az elektronikus tananyagokba minden olyan teszt és számonkérési módszer beépíthető, amely papír alapon rendelkezésre áll. Az elektronizált számonkérés igen nagy előnye az adatbázis építés, a tesztek, kérdések és eredmények egyszerű és könnyű visszakeresése és összehasonlítása.
 • Interaktív részek segítségével a tananyagot elvégzők a tanfolyam elvégzése után is kapcsolatban maradhatnak a tananyag készítőjével vagy előírójával és megoszthatják egymással véleményüket, tapasztalataikat. 

További cikkeink...